Съвети при покупка на матрак

Матракът е от особено значение за качеството на съня на всеки човек, но изборът е строго индивидуален и няма универсално решение..Модерните решения предлагат богат избор от материали и технологии, което понякога прави избора на матрак труден. Едно е общовалидно за всеки матрак – качественият и удобен матрак трябва да помага на тялото да заеме правилна позиция по време на сън и да помогне да се освободим от умората.

В добрите мебелни магазини, работещи с утвърдени производители може да се намери изчерпателна информация, да се направи съпоставка между различните модели и не на последно място да се изпробва. При избора на матрак заложете на модели, които са произведени изцяло от естествени материали, за да няма последици от алергии. Качествени матраци се считат тези, които са изработени от памучни платове, имат антиалергично и антиакарно покритие, а във вътрешността съдържат естествени материали.

1. Тип на матрака

Еднолицевите матраци са с вградена метална или дървена рамка и се използват само едностранно, поради което по-бързо се амортизират. За тях е характерно, че са с по-голяма твърдост от двулицевите. Като покупка излизат по-евтино, защото се закрепват директно за леглото, като трябва да имат 6 опорни точки с леглото.

Двулицевите матраци имат две лица – обикновето едното е лятно, а другото зимно. Необходимо е използването на подматрачна рамка за правилното му функциониране. С нейна помощ се избягва хлътването и износването на матрака, постига се добра вентилация и издръжливост на матрака. Двойнолицевият матрак и подматрачната рамка следва да се разглеждат не като отделни елементи, а като система за сън.

Топ матраците са с дебелина 6 и 8 см. И са предназначени за хора, които нямат възможност да подменят матрака си в момента. Това е за тях едно временно решение. Освен това се използват и в случай, че матракът, който сте закупили не Ви е удобен. С топ матракът може да се разреши този проблем. Поставя се върху наличния матрак за по-голям комфорт.

В случай, че стария матрак е мек, изберете топ матрак от дунапрен и по този начин ще го направите по-твърд. Ако пък е твърд, може да изберете топ матрак от мемори пяна, който повишава анатомичността му и допринася за ергономичната позиция на тялото.

2. Твърдост/мекота на матрак

Твърдите матраци (ортопедични) са подходящи за хора с наднормено тегло, страдащи от заболявания като дискова херния, дископатия, шипове или болки в кръста и гърба.

По-твърдите матраци допринасят за удобство по време на сън, тъй като поддържат гръбначния стълб в хоризонтално положение, като мускулатурата остава в пълен покой.

Меките матраци (анатомични )са предназначени за хора без здравословни проблеми и са предпочитани заради това, че са по-удобни, освен ако не предпочитат по-твърдите.

Точната степен на твърдост може да се види в параметрите на матрака, отбелязани от производителя.

Експертен съвет: Преди закупуване, изпробвайте матраците които купувате, за да усетите дали те са удобни и подходящи за Вас. Важно е да се уверите дали матраците поемат формите и извивките на телата Ви и дали се напасват към Вашия начин на сън.

Ако двамата партньори имат различни предпочитания за твърдостта на матрака, може да изберете матраци с различна степен на твърдост на двете половини, за да се радвате на комфорт и приятна почивка.

3. Материали за изработка на матраци

Пружинните системи се използва при пружинните матраци и представлява блок от двойно-конусни пружини, съединени със спирала. Този тип матраци се отличават с оптимално съотношение между цена и ортопедични характеристики. Освен това са изключително издръжливи на натоварване, като не се наблюдават съществени изменения дори и след дългогодишна активна експлоатация.

Пружинна система тип Pocket се използва при пружинните матраци, като всяка пружинка е индивидуално опакована в текстилен джоб. Така всяка пружинка има независимо движение, потъва равномерно и се нагаждат според контурите на тялото. По този начин се получава равномерно разпределение на тежестта по цялата повърхност и поддържа гръбнака в хоризонтално положение. Матраци с този тип пружинна система имат отлични ортопедични и анатомични качества.

Мемори пяна е последно поколение високотехнологичен еластичен материал, който се използва за изработка на матраци. Тя следва извивките на тялото и когато се затопли, омеква и потъва в точките с по-голям натиск. По този начин мемори пяната обгръща изцяло лежащото тяло, а когато натискът спре, пяната бавно възвръща първоначалната си форма.

Матраците с мемори пяна балансират телесната температура, намаляват умората и облекчават напрежението в отделните области и поддържат гръбнака в правилна позиция. Мемори пяната създава усещане за мекота и невероятен комфорт.

Важно е да се отбележи обаче, че бебешки и детски матраци с повърхностен слой мемори пяната не са подходящи поради повишен респираторен риск.

Високоеластичната пяна Kovafoam® е пяна, издръжлива на деформации. Възстановява първоначалната си форма след многократни и продължителни натоварвания. Позходяща е за изработка на по-твърди матраци.

Висококачествената пяна Polyflex е пенополиуретанова пяна с голяма издръжливост и ортопедични характеристики в зависимост от потребностите. Подходяща е за изработка на детски и обикновени матраци (в ниския клас).

4. Височина на матрака

Височината на матрака е важна характеристика, но не и основен показател за качеството му.

Най-важно е това от какви материали е направен. Обикновенно височината на матраците варира от 16 до 25 см. , като за оптимална се смята 20 см. При нея спящият е достатъчно отдалечен от прашната, влажна и често пъти с наличие на различни микроорганизми част от пода на помещението.

Ние препоръчваме моделите с дебелина 20 см. и високотехнологичен пълнеж и структура, отговарящи на изискванията за ергономичност на тялото.

5. Размери на матрака

Много важно е да се избере правилният размер матрак, като се съобрази с размера на леглото. Препоръчително е когато се избира модел, той да бъде с 10-15 см. по дълъг от ръста на човека. Ако ще спите сами е добре матракът да е поне 80 см. широк, но ако искате да се чувствате по свободно в леглото 90 см. е правилното решение.

За двойните матраци най-икономичният вариант е 140 см., като за оптимална ширина се смята 164 см. За ценителите на лукса, както и тези които обичат да имат повече пространство – ширина на матрака от 180 или 200 см. е перфектен вариант.

6. Матраци за хора със здравословни проблеми

Хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и тези с наднормено тегло трябва да избират по-твърди (ортопедични) модели, които да поддържат гръбначния стълб в хоризонтално положение и да осигуряват комфорт, поддържайки мускулите отпуснати и в абсолютен покой по време на съня.

Според изследвания около 60% от хората страдат от болки в гърба и опорно-двигателния апарат като при голяма част от тях тези симптоми се дължат на неправилно подбран матрак . Имайте в предвид, че дори и най-скъпите и модерни модели не са в състояние да излекуват болките в гърба, но правилно подбрания матрак ще има превантивен ефект и ще намали до минимум риска от сериозни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Хората с алергии (към прах и акари) и астма е важно да избират модели със специален антиалергичен и антиакарен текстил. Това гарантира тяхното здраве, защита и комфорт.

7. Индивидулани предпочитания и характеристики

Индивидуалното усещане за комфорт и удобство е водещ показател при избора на матрак. Изключително важен фактор, определящ усещанията е индивидуалното тегло, позата в която се спи и др. Препоръчваме при избор на матрак да пробвате преди да закупите.

8. Текстил / дамаски

Тъканите, използвани при производството на матраци са много разнообразни . Освен естествени материали (памук , лен , вълна ), за калъфите на различните модели се използват и синтетични материали и нетъкан текстил.

Най-икономичните тъкани обикновенно са полиестерните. С цел повишаване на качеството на дамаските, те се обработват по различни технологии, с което се придобиват различни свойства – със сребърни нишки, които контролирано отделят сребърни йони и възпрепятстват развитието на бактерии и микроорганизми, с антиакарна третировка, с различни аромати (лавандула, маслина и др.).

В случаи на алергия и астма се препоръчват моделите със сваляеми калъфи, които могат да се перат и почистват в домашни условия.

9. Качество

Изборът на качествен матрак е от първостепенно значение за здравословния и пълноценен сън и за това компромиси не бива да се правят. Когато купувате матрак, избирайте модели от утвърдени производители, които изработват продуктите по световни стандарти и гарантират конкурентните характеристики за посочения период от време.

Обръщайте внимание на комфорта, устойчивостта, пространството и съотношението цена-качество. Консултирайте се на какъв матрак би трябвало да спите – всяко Ваше желание за по-твърд или по-мек матрак трябва да бъде удовлетворено. Задължително пробвайте матрака преди да го купите. Легнете на няколко матрака, сравнете ги и попитайте за качествата им.

Няма универсални критерии за оценка и личните предпочитания са водещи при избора Ви.

10. Гаранционен срок

Винаги изисквайте гаранция за матрака, който си купувате. Добре би било да го вземете от специализиран магазин.Преди да закупите нов матрак се уверете, че гаранционният срок, който производителят дава е поне 5 години. Дългият гаранционен срок не бива да бъде водещ критерий при избора Ви, а удобството и комфорта.

При нормална експлоатация е желателно матракът да бъде сменян на всеки 5 години. Запознайте се при какви условия гаранцията е валидна. Обикновено за еднолицевите матраци условието е  да има поне 6 опорни точки, ако е директно закрепен на леглото, а за двулицевите – да се разположи на подматрачна рамка.